Ruotsinsalmi heräsi henkiin kokonaisvaltaisen kokemuskonseptin kautta

merikeskus vellamo

Merikeskus Vellamo

Asiakkaalla oli kunnianhimoinen visio sekä huippuluokan näyttelystä että uudenlaisesta osallistavasta suunnitteluprosessista, jossa näyttely suunnitellaan kokemuskonsepti edellä

Palvelumuotoilu, Konseptisuunnittelu, Vierailukokemuksen muotoilu, Myymälä-ja tilasuunnittelu

Merikeskus Vellamossa aukesi kesäkuussa 2020 Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely, joka kertoo Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Vellamon työryhmällä oli kunnianhimoinen visio sekä huippuluokan näyttelystä että uudenlaisesta osallistavasta suunnitteluprosessista, jossa näyttely suunnitellaan kokemuskonsepti edellä. Tarkoituksena oli löytää uudenlainen tapa tarinnallistetun näyttelyn luomiseen ja testata prosessia käytännössä. Toimimme kumppanina kokemuskonseptin ja näyttelyn suunnittelussa tiiviissä yhteistyössä Vellamon työryhmän eli Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kanssa.

Lähestymistapa

Yhdessä määritetty tavoiteltu kävijäkokemus oli suunnittelutyömme keskiössä. Aloitimme projektin vision kirkastamisella sekä ydintarinan ja teemojen määrittelyllä osallistavien työpajojen avulla. Yhteinen visio tuotettiin visuaaliseen muotoon luonnosten ja moodboardien avulla vahvistamaan näkemystä onnistuneesta lopputuloksesta. Kerronnan keinojen määrittelyn kautta loimme puitteet tarinan etenemiselle ja kerronnan tyylille. Näyttelyn kohderyhmien kautta tarkasteltiin sitä, mikä herättää kunkin ryhmän mielenkiinnon ja minkälaiseksi heidän asiakaspolkunsa näyttelyssä muodostuvat.

Kokemuskonsepti konkretisoitui varsinaisessa näyttelysuunnitteluvaiheessa, jossa loimme konkreettiset puitteet konseptille ja laadimme varsinaiset suunnitelmat niin pohjan, kalusteiden, värien, materiaalien kuin valaistuksenkin osalta. Toimimme projektin pääsuunnittelijoina ja yhteistyökumppaneitamme olivat henkilökuvien valokuvaajana Elina Simonen, näyttelyilmeen suunnittelijana graafikko Elina Vuorinen sekä digitaalisista tuotannoista vastaavina Zoan, Fantomatico ja Kunstventures.

Lopputulos

Kokemuskonsepti edellä suunnittelu mahdollisti tarinallisen, yhtenäisen ja elämyksellisen näyttelykokonaisuuden. Näyttely herättää unohdetun Ruotsinsalmen historian ja nykypäivän henkiin kolmen erilaisen ja immersiivisen maailman kautta. Kävijä saapuu meren pohjaan aistimaan taistelun hylkyjen mystistä maailmaa, josta hän tempautuu keskelle suurta meritaistelua kokien myös arjen laivan kannen alla sekä sodan dramaattiset seuraukset. Matka jatkuu merilinnoitukseen, joka nousee, kukoistaa ja tuhoutuu esimerkiksi faktaa ja fiktiota yhdistävien henkilöhahmojen tarinoiden sekä interaktiivisen pienoismallin kautta.

Kohtalona Ruotsinsalmi-näyttely on saanut loistavan vastaanoton niin median kuin kävijöiden keskuudessa. Ensimmäisen kesän kävijäluvut Vellamossa olivat vetovoimaisen näyttelyn ansiosta historiallisen suuret.

merikeskus vellamo Pentagon Design

Museokävijöiden määrä on noussut 55% viime vuoteen verrattuna, tässä osasyynä on uusi vetovoimainen näyttely.

merikeskus vellamo

Näyttelykuvat: Soile Tirilä, Museovirasto
Muotokuva: Elina Simonen
Video: Tommi Mattila