Blogi

Kestävä tulevaisuus
suunnitellaan nyt! -
käytännön esimerkkejä
ekologisesti kestävästä
muotoilusta

Kestävällä muotoilulla rakennetaan kestävämpää liiketoimintaa ja kaikille
parempia tulevaisuuksia – blogin jatko-osa 1.

 

Tiesitkö, että noin 80 % tuotteen tai palvelun ympäristölle aiheutuvista vaikutuksista määritellään jo suunnitteluvaiheessa? [1] Muotoilijoilla ja muotoilutyöllä on siis tuhannen taalan paikka vaikuttaa yhteiseen ekologisesti kestävään tulevaisuuteemme. Eikä toki vain yksin muotoilijoilla vaan erityisesti edelläkävijäyrityksillä ja organisaatioilla, jotka haluavat kehittää myös samalla kestävää ja menestyksekästä liiketoimintaa. Vauhdittaaksemme ilmastopositiivista ja ympäristöystävällistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa olemme sitoutuneet seuraaviin ekologisesti kestävän muotoilun periaatteisiin, joita myös havainnollistamme muutamin viimeaikaisin esimerkein.

Olemme sitoutuneet edistämään ilmastopositiivista muotoilutyötä ja haluamme voimaannuttaa ihmisiä ajattelemaan positiivisesti ja ratkaisukeskeisesti, sekä toimimaan arjessaan vastuullisemmin ja ympäristöystävällisemmin. Lähestymistapamme on tarjota asiakkaille kestävän muotoilun vaihtoehtoja keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi, minkä myötä voimme suunnitella ja kehittää ratkaisut yhteistyössä aina markkinoille asti. Suunnittelemme kestävän ja houkuttavan tulevaisuudenkuvan mahdollisimman konkreettisesti, jotta siitä voidaan keskustella, siihen voidaan sitoutua ja se aidosti ohjaa päätöstentekoa. Kokemustemme mukaan mahdollisuuksien tunnistaminen ja valintojen tekeminen kokonaisvaltaista kestävyyttä kohti vaatii rohkeutta, kehittämisen pitkäjänteisyyttä ja uskoa uuteen suuntaan.

Kehitämme yhteistyössä asiakkaiden kanssa kestävää elämäntapaa tukevia käyttäjäkokemuksia ja uudenlaista arvoa. Asiakkaamme Mysoda tarjoaa helppoja valintoja veden hiilihapottamiseen kotona. Mysodan ratkaisu on kokonaisvaltaisesti kestävä konsepti, johon liittyvät niin kestävät tuotteet, maailman paikallisin vesi omasta hanasta kuin yrityksen lähellä tuottamat hiilidioksidisylinterit, joita saa vaihdettua lähikaupoissa. Mysodan kanssa yhteistyömme on sisältänyt käyttäjätutkimuksen eri markkinoilta kehittämisen pohjaksi sekä brändin ja tuoteportfolion kokonaisvaltaisen uudistamisen kansainvälistä kasvua varten. Mysodan tuotteissa materiaalien resurssiviisas hyödyntäminen näkyy esimerkiksi siinä, että tuotteet on valmistettu UPM:n Formi EcoAce-materiaalista. Tuotteiden design on palkittu sekä Red Dot -tunnustuksella että IF Gold Award -tunnustuksella. Yhteistyöstä lisää sivuillamme referenssissä ja kasvutarinasta muun muassa Mysoda KasvuOpenissa.

 

IF Gold Award jury statement: ”This product is the perfect embodiment of good design principles, satisfying on so many levels. It is visually pleasing and useful, environmentally forward-thinking and even trailblazing in its use of wood-based material. In every detail, the Mysoda Woody is a beautifully-designed product. Wow!”.

Suunnittelemme laadukkaita, energiatehokkaita ja aikaa kestäviä ratkaisuja elinkaariajattelun huomioiden, sekä suosimme luonnonmateriaaleja ja käsittelemme materiaalia mahdollisimman vähän. Näistä yhtenä esimerkkinä haluamme esitellä asiakkaamme Woodion, joka mullistaa kylpyhuoneiden materiaaliratkaisut tarjoten kestävämmän ja visuaalisesti erottuvan vaihtoehdon perinteisille ratkaisuille. Woodio on kehittänyt materiaali-innovaation, josta olemme yhteistyössä suunnitelleet kylpyhuonekalusteiden tuoteportfolion ja brändin. Woodiosta on kasvamassa kansainvälisesti tunnettu kestävän muotoilun brändi.

Toimimme yhteistyössä paikallisten yritysten, ympäristöalan ja kiertotalouden toimijoiden kanssa. Yhtenä ympäristöön ja yhteiskuntaan vaikuttavana toimialueenamme on uusien kestävien kaupunkikokemuksien, palveluiden ja asuinalueiden kehittäminen yhdessä kaupunkien ja rakennusliikkeiden kanssa. Olemme esimerkiksi yhteiskehittäneet Visit Tampereen koordinoimaa Kestävän matkailun Hub -kokonaisuutta yhdessä Tampereen yliopiston, Ekokumppanit Oy:n, Itämeri-instituutin sekä Tampereen kaupungin ja Tampereen Särkänniemi Oy:n kanssa. Hankkeen päämääränä on nostaa Särkänniemen alue ilmastopositiivisen elämystalouden edelläkävijäksi ja yhdeksi kaupungin vähähiilisyystyön näkyvistä vetureista matkailun saralla. Tampereen kaupungin Lähiöohjelman kanssa kehitämme myös parhaillaan Peltolammin ja Multisillan aluetta asukaslähtöisesti tähdäten alueen pitkäjänteiseen kestävään kehittymiseen. Yhteistyössä asukkaiden, kaupungin ja sidosryhmien kanssa olemme määrittäneet alueen kehittämisen teemoja sekä tunnistaneet niin nopeita kuin pidemmän tähtäimen kestäviä toimenpiteitä, joihin sovitetaan yhteen kaupungin tavoitteita, toimintamalleja sekä asukkaiden tarpeita ja paikallisymmärrystä. Tampereen hankkeiden lisäksi kehitämme Turun kaupungille yhteistyössä NCC:n ja Arkkitehtitoimisto Konkretin kanssa Runosmäen aluetta tähdäten alueen vetovoiman lisäämiseen ja kestävään pitkäjänteiseen kehittämiseen. Runosmäessä alueen kehittymisen starttimoottorina toimii monitoimitalo, jonka toimijoiden kanssa olemme yhdessä ideoineet tulevaisuuden uudenlaista yhteistä toimintaa ja määrittäneet tarpeita talon suunnittelua varten.

Kehitämme jatkuvasti ekologisesti kestävän muotoilun osaamistamme, ja toivomme myös yhä useamman muotoilijan, muotoilutoimiston sekä asiakkaamme sitoutuvan kanssamme näihin periaatteisiin – ja kokonaisvaltaisen kestävyyden edistämiseksi tietenkin myös sosiaalisesti ja kulttuurisesti sekä taloudellisesti kestävän muotoilun periaatteisiin. Näihin aiheisiin syvennymme seuraavissa kirjoituksissa!

 

Heidi Hyytiäinen, Nuppu Gävert & Arni Aromaa

 

 

1. Gynther L. 2007. EuP-direktiivin (2005/32/EY) toimeenpanon energiavaikutusten arviointi. Motiva Oy. Helsinki 09.03.2007. [Verkkodokumentti] https://api.hankeik- kuna.fi/asiakirjat/474ea1c8-4b91-45d1-84fa-5d9309e4d72b/8fea5879-a919-4445-9ade- caa388a27c13/KIRJE_20070320141157.pdf.